Оряхово


Бележити личности, родени и свързани с Оряхово


Категория : Откак се е село заселило
photo

Бележити личности

В нашия регион има един стар и аристократичен град. Днес той е обезлюден, хората трудно преживяват. Това, което вдъхва самочувствие на жителите му е съзнанието за минало величие и спомена за известни граждани, родени и свързани с него.  Това са учени, артисти, писатели, политици: проф. Александър Цанков – почетен гражданин на Оряхово, Коста Лулчев -политик, арх. Иван Васильов, Арх. Димитър Цолов, проф. Цеко Торбов, проф. Борис Спасов, Проф. Наум Шопов, Проф. Светла Торбова, Андрей Чапразов, Михаил Кремен, проф. Марин Върбанов, Мария Бохачек, Анатоли Петров, проф. Юлия Балтова, Любен Генов, проф. Марин Коцев. 

Град  Оряхово е дал на страната ни  и света много талантливи люде. Сведения за тях може да получи всеки от сайтове и справочници. Но зад цифрите и събитията се крият човешки същности със свой интимен и съкровен свят, който винаги е най-любопитен и интересен.

Малцина оряховчани знаят подробности за личното битие на известните  и заслужили хора. Справочниците сухо представят само най-големите им постижения.

В града има улица „Архитект Цолов „ и съгражданите му се гордеят  с името му, но сред тях има и такива, които не знаят, че през 30-те години на 20 век той и проф. Василев проектират и построяват считано тогава за архитектурен шедьовър оряховско читалище „Надежда”. Дотогава то ползва сградата на Народния дом на ул. ”Васил Левски”. Проф. Димитър Цолов е от свищовски род на богат търговец, преселил се в Оряхово. Той е най-малкото дете в семейството. Сестрите му Веселина и Люба умират от туберкулоза като госпожици, остава жива най-малката Павлина Цолова Цачева, която дълги години учителства в училище „Отец Паисий „ и се омъжва за първата си любов чак след пенсионирането си. Проф. Цолов се жени за Надежда Попова от гр. Бяла Слатина, но двамата нямат деца и осиновяват племенницата й Лиляна, която наследява апартамента на бул. ”Евлоги Георгиев” в София и вилата в Драгалевци.

Още по-малко са тези, които знаят, че животът на научното светило, световно известния академик Владимир Георгиев е свързан с Оряхово. Роден е в с. Габаре, но израства в Оряхово, преди родителите му да се изселят в гр. Шумен и след това в София. До края на живота си той се чувства ореховчанин и споделя това със своя студентка.

Родът Торбови е дал на България трима световно известни професори.

Проф. Цеко Торбов (1899-1987) – професор по немски език и международно право. Защитава докторат по право и философия. Лауреат на Хердерова награда на Университета във Виена за превода на Кант „Критика на чистия разум” и за цялостна научна дейност. Носител на златен докторат по право на Университета в Гьотинген.

Проф. Наум Торбов – архитект, построил Централните хали в София, много сгради в Оряхово, Враца, Орхание.

Проф. Светла Торбова – дъщеря на Гаки Торбов, брат на Цеко Торбов, е  родена през 1939 г. в Оряхово.Председател на Управителния съвет на Българската лига по хипертония от 2006 г. Работи по проблемите на артериалната хипертония (АХ) в Националния център по сърдечно- съдови заболявания от 1971 г., последователно като главен изследовател на темата за АХ към Министерството на здравеопазването, главен асистент в Кардиологична клиника с профил АХ, ръководител на научна група по епидемиология и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. От 2005 г. е специалист по клинична хипертония към Европейското дружество по хипертония.  В момента е ръководител на първия у нас, сертифициран от Европейското дружество по хипертония Високоспециализиран център по артериална хипертония към „Токуда” болница София”. Приема в клиника „Борола”.

Борис Спасов е роден през 1912 г. в град Оряхово, в интелигентско семейство.  Бележит учен, преподавател и преди всичко човек. Проф. Борис Спасов е най-големият виновник да има Съюз на юристите в България. Създаден е с неговото активно участие през 1966 г. и той самият е бил 19 години председател на Съюза на юристите.

От Оряхово е и големия актьор Андрей Чапразов. Макар че много обича Тетевен, от където е родът му, животът му е свързан с дунавския град. Родът се преселва след Освобождението, втората вълна преселници. Съседството му с фамилия Идризови – богати турци, двете сестри до 60-те години на 20 в. не научават български, дава основание от което да се мисли, че са закупили имота от изселници в Турция. Майката на актьора, госпожа Сетка е серт жена и съпругата му, оперната певица Лиляна Барева, която много харесва града, се страхува от нея и рядко идва. Сестра му Мила (стара мома) e артистична личност, с живо чувство за хумор,събира анекдоти и в подходяща дамска компания показва таланта си на разказвачка.

Проф. Марин Върбанов е  роден в Оряхово през 1932 г. Приложник – гобленист. Специализира в Париж, където работи в съдружие с Пиер Карден и в Китай, където открива академия и собствена галерия в Хайджоу. Темата за фамилията на Марин Върбанов  е  преeкспонирана, журналистите не се добират до истинския свят на художника. Китайският му тъст, високообразован човек е искал да научи нещо за далечната и непозната страна. Единствената преведена книга била „Българи от старо време” на Любен Каравелов.Китайският професор бил ужасен след прочита от българския манталитет. За да го укротят Върбанов и съпругата му изпратили снимка от Художествената академия, на чиито таван живеели и написали, че това е имение на Минчо, който е принца на Оряхово.

Проф. Юлия Балтова, родена в Оряхово през 1940 г. Била е директор на Института по български език и литература към Бан – пряка специалност „Българо-полски езикови отношения”

Освен с личности със световна и национална известност, гр. Оряхово има своите емблематични личности, оформили неговия облик дали с делата си много на града. Такъв е Никола Коцев , интелигентен и много предприемчив човек. Баща е на световно-известния художник проф. Марин Коцев, майстор на художествената миниатюра. Бил е директор на гимназията, уредник и директор на музея. Съдействал е за разкриване на музикалната школа в града, за изграждане на парк на румънобългарската дружба със статуята на свободата, която в Оряхово наричат кралицата. Проучил е старо славянско селище с гробище югоизточно от старата църква  „Св. Георги”. Съпругата му е детска учителка и първата преподавателка в Музикалната школа.

Емблематични личности в Оряхово има много. Сред тях е Мара Бенева, самоука пианистка, която цял живот учителства, отглежда сираците на сестра си Бохачек, спестява пари и купува пиано, дава уроци за да може да издържа племенницата си, именитата певица, при следването й в Консерваторията.

Известен чудак е Георги Станев – бояджия на платове, самоук цигулар, през чиито ръце са минали децата на половината оряховски граждани.

С изкуството е свързано и фамилията Савчеви. Цветан Савчев  е писател и журналист, който безследно изчезва след 9-ти септември 1944 г. Брат му Иван Савчев и талантлив цигулар и диригент на оркестър към музикалната школа. Синът му Нейчо Савчев е галерист и организатор на изложби в Северозападна България, прави и поетически четения, нов народен будител, смело мога да напиша. Третото поколение – Радослав Иванов, макар и лингвист по образование  е един от най-талантливите български живописци, известен по цял свят. Делото му има освен естетически  и патриотични измерения –дал си е дума да нарисува 100 пейзажа от родното Оряхово и макар че отдавна я е изпълнил, продължава да твори, да запечатва обичта си във форми, цветове и ритми.

Това са само част от бележитите оряховчани. Един по-задълбочен системен и аналитичен поглед към минало и настояще ще открие още много емблематични личности.

Информатори / Автори
Василка Цачева

Истории от Оряхово