Краводер


Нашенските гозби - любими местни ястия


Категория : Откак се е село заселило
photo

Нашенските гозби - любими местни ястия

Качамак

Необходими продукти: вода - два литра, царевично брашно - 500 гр., сол - една супена лъжица.

В горещата вода се поставя солта и на повърхността й се поръсва царевично брашно. Щом водата заври, на малки порции, при непрекъснато бъркане се добавя цялото количество брашно. Качамакът е готов, когато започне да се отделя от стените на съда.

Изсипва се върху мокра повърхност и след като изстине, се нарязва с конец.

Иванка  Петрова Христова на 77 г.

Рибена чорба

Необходими продукти: вода – два литра, речна риба - 500 гр., лук – три глави, сол – 1 супена лъжица, сухи чушки, сладки – 3 броя, суха чушка, люта – 1 брой, чубрица – един стрък, магданоз – една връзка.

Във врящата подсолена вода се поставят почистения и нарязан лук, леко запечените сухи чушки и стръка чубрица, с който ще се разбърква чорбата докато се приготвя. След като се свари лукът, се прибавя добре почистената и измита, задължително прясна речна риба. За да се свари рибата са необходими още десет минути. Добавяме нарязания на ситно магданоз и сваляме чорбата от огъня. Изваждаме стръка чубрица и вземаме с маша от печката горящ въглен, който потопяваме в тенджерата, за да калим чорбата с жив въглен.

Янка Димитрова на 80 год.

Лютеница от разварени чушки

Необходими продукти: сухи чушки – 20 броя, лук – 4-5 глави, сол – на вкус, магданоз – една връзка, олио – 50 мл.

Добре измитите сухи чушки поставяме в тенджера със студена вода и варим до готовност. Отцеждаме и след като изстинат белим и почистваме от семките. В сгорещеното олио поставяме почистения и нарязан лук и леко запържваме. Добавяме почистените чушки, посоляваме и пържим още няколко минути. Сваляме от огъня и ръсим с нарязан магданоз.

Снежана Петрова Цекова на 70 г.

 

Лютеница с лук и орехи

Необходими продукти: лук – 3 глави, смлени орехи – 1 чаена чаша, пресни чушки – 4 броя, сол на вкус, магданоз.

Почистеният и нарязан лук се скълцва със малко сол в дървено хаванче.Прибавят се добре изпечените, обелени и нарязани чушки и кълцането продължава, добавят се и смлените орехи ,объркваме добре и  продължаваме да кълцаме, досоляваме при необходимост и ако е много суха сместа добавяме малко вода до получаване за желаната гъстота. Поръсваме с магданоз.

Ангелица Стоянова Янева- 76 г.

Истории от Краводер