Особено ярко е изразена обредната...

Хърлец


Традиционни облекла, шевици


Категория : Фотоархив
photo

Традиционни облекла, шевици и тъкани

Особено ярко е изразена обредната функция на сватбените пешкири, чиято орнаментика се отличава предимно със своя зооморфен и антропоморфен стил. Доминиращо място в украсата на тези пешкири заемат образите на птици.

Още при годежа, предхождащ същинската сватба, младите си разменяли дарове – кърпи. Бялата тънка забрадка, която в Хърлец наричат тулпан (тюлбан) е била дадена на младоженката от нейната свекърва при годежа (скимба). Това е фино тъкана свилена кърпа за глава, изплетена с нежна дантела. С тази кърпа годеницата излизала на празници – връзвала се на конч  отзад на косата, а отстрани се спускали панделки.

Младоженката (родена през 1914 г., омъжила се през 1928 г.) от своя страна дала везана кърпа, оплетена с пришити сини и зелени мъниста. Пошева е без канава. С памучни конци е извезан червен петел в единия от четирите й ъгли. Своя чеиз тя е изработила сама като момиче – четиринадесетгодишна. Двете кърпи грижливо се пазят от наследниците на Флорина Флорова Балбулова и са част от уникалната колекция „влашки” тъкани, изработени от нея през първата четвърт на ХХ в.

Петелът, според българската народна митология, е слънчев символ, свързан е с усвоеното пространство, защитено от болести, вредоносни сили и свръхестествени същества. Олицетворява мъжкото начало и оплодителната способност, както и женското възпроизвеждащо начало. Ярък символ на потенция.

На снимката: 2007 г., с. Хърлец - учителката и краевед на селото Виолета Гергова показва тъкано цедило за бебе и малко дете, и ни разказва за баба Флорина. В албума могат да се видят различни елементи от празнизното облекло на власите - пешкири, тъкани колани, ризи и чорапи с богата орнаментика.

Истории от Хърлец