Малорад


Баене и леене на куршум


Категория : Вярвания и традиции / песни
photo

Баене и леене на куршум

Лечебните практики и обичаи при баене и леене на куршум са познати на местното население от дълбока древност. Макар и все по-рядко, още могат да се открият възрастни жени в селото, наследили тези умения от своите майки и баби. Една от тях е Веца Кулинска от с. Малорад, родена на 13 февруари 1954 г. Тя наследила баенето и леенето на куршум от нейната баба още като малка. Баба Веца разказва, че дълги години го е практикувала само на близките си.
„Преди десетина години, па и повечко, разказва тя – започнах да бая и лея куршум и на други хора. Един ден при мен дойде една жена и ми казва: „Откакто почина баща ми не се чуствам добре, не спя добре, нервно ми е.“ Гледам я – гледа ме втренчено. „Уплах“ – рекох й аз. Първо й баях с червен конец, после ѝ лех куршум три пъти. Сега тази жена се чувства добре, обажда ми се често и все ми казва: „Да си ми жива и здрава, да помагаш на много хора!“
Сега се сещам – казва баба Веца – преди няколко дни ми доведоха едно малко момченце, има-нема 4-5 годинки. Рипало на сън и плачело, когато изсипах оловото във водата и след това извадих куршума, се беше образувало куче, баях му и сега е добре детето.
В село Малорад съм помогнала на много хора, идват много и от околните села. Помагам както мога и нищо не искам, ма хората ми оставят, кой каквото обича. Имам две внучки. Едната усвои умението да лекува (да бае) и да лее куршум още от малка. Сега е детска учителка. Надявам се след време да започне да помага на хората.“
Баба Веца казва, че думите при леенето на куршум и баенето, са наричане. Трябва да се изричат на ум или шепнешком, защото ако се изрекат на глас, силата ще изчезне. Леенето на куршум се извършва, като се разтапя олово на жар или силен огън, след това разтопеното олово се изсипва в канче с вода, налята от три извора. Това се прави три пъти на различни части от тялото (коленете, сърцето и главата). А намирането на корена на уплахата се разпознава на това място, на което оловото се пръска най-силно. С оловото се спи три нощи и след това се изхвърля в течаща вода. Водата, дето се лее куршумът в нея, се дава на хората да пият или да си намокрят коленете, сърцето и главата.
„Също така, бая против уроки с червен конец“ – леко се усмихва баба Веца и продължава да ни разказва. – Взимам червен конец, измервам го от лакътя до пръстите на ръката три пъти. След това го навивам на пръстите си „на гушка“ и докато го навивам, си наричам, да си отиде злото. Навитият конец се слага под възглавницата и така се спи три нощи, после се изхвърля в течаща вода.
Такава си е баба Веца – сладкодумна и чувствителна. Някой трябва да върши добро за хората и да знае да гледа в душите им.
До ден днешен се разказват истински случки за изцеление чрез баене и леене на куршум.

Информатори / Автори
Галина Бешовишка / В: Традиционната медицина и лечебната сила на природата, 2019