...

Хърлец


ЗА НЯКОИ БОЛЕСТИ И ЛЕКУВАНЕТО ИМ В МИНАЛОТО


Категория : Вярвания и традиции / песни
photo

ЗА НЯКОИ БОЛЕСТИ И ЛЕКУВАНЕТО ИМ В МИНАЛОТО

Никой не може да избегне съдбата си. Това орисниците предричат още на третия ден след раждането на детето. Затова, за омилостивяване на трите орисници на третия ден, малко момиче, защото е най-чисто, меси питка само със сол и вода. Отгоре се слага гердан с парички. На три места се слагат по три парички, три бучки захар и бонбони. Слагат се три панички с манджа. Това е за трите орисници. Най-важна е третата. Каквото тя каже, това се случва.
На сутринта всичко се раздава у дома.
За болести при лекар не са ходели. Отивали са при врачка.
Шарка – дават на детето да глътне три глътки вино, за да излезе шарката. Отиват в три комшийски къщи и вземат нещо за ядене, което дават на детето. Каквото то си пожелало при бълнуването, му го давали.
Спомням си сина ми, който поиска моята майка да му направи цървули. Свекърва ми веднага отиде при майка ми и след един час дойде с готовите цървулки. Синът ми ги прегърна, целуна ги  и заспа с тях.  На сутринта беше много добре.
Моята свекърва ми разказа как е излекувала двамата си сина когато са лежали от „лошо гърло” и шарка. Задушило ги е. Аз мисля, че може да е било дифтерит.
Отишла в Гложене при някаква врачка. Тя им отворила устата и за да я държат отворена пъхнала парче от какаляшка. С другото парче разкъсала сливиците, увила на клечка едно чисто памучно парцалче и го потопила в чаша с ракия и босилек, и намазала сливиците. Духнала след това нишадър. Децата припаднали. Заръчала на свекърва ми една седмица да им дава само топличко мляко да пият и това било. Нямало инфекция, нямало нищо.
 
БАЯНЕ ЗА СИНЯ ПЪПКА
Всички рани се събраха
и Ангелина обиколиха
Ангелина викаше
врачката я чуваше,
при Ангелина идваше
и от уста й врачуваше.
Синята пъпка с ръка вземаше
в дола я хвърляше
там дето хора не стъпваха,
където попа не четеше,
където конник не яздеше
там синята пъпка спираше.
Господи, майко Божия пречиста,
дай на Ангелина лек.
 
ЧЕРВЕНКА – ЧЕРВЕН ВЯТЪР
Тръгнах надолу по пътя
видях жена пременена,
пременена нагиздена.
Не е момиче нагиздено,
нито невяста пременена
Най е червенката на Гина отслабнала.
Да остане Гина чиста,
чиста и светла,
като звездите в небето,
като росата в полето,
както майка й я родила
лека на Гина да дойде.
След това баба Ангелина Фл. Ставарова, от която съм записала баянията, даваше шишенце с ракия и стръкче босилек, вързано с червен конец, да разбърка болната прах от ума и ракия и да намаже раната.
 
Разказ на учителката Виолета Обретенова Гергова - краеведът на Хърлец в писмо до Калина Тодорова - съхранявано в РБ "Христо Ботев" - Враца

Истории от Хърлец