...

Враца - забележителности


Легендата за Скакля


Категория : Вярвания и традиции / песни
photo

Скакля

Водопадът е разположен в един от най-живописните дялове на Врачанската планина, сред вековни зелени гори и непристъпни скали. Скакля  води началото си от извора Патлейна и околните долове и е с надмордка височина 900 м. Характерна особеност на този природен феномен е неговата непостоянност. Той става пълноводен през месеците май и юни, когато след топенето на снеговете и валежите дебитът му достига до 200, а понякога и до 300 л/сек. През останалите месеци струята му изтънява и обикновено през август и септември пресъхва напълно. През зимата замръзва, натрупвайки огромни количества ледени образувания, с различни причудливи форми. Тогава алпинистите практикуват атрактивното, но и опасно ледено катерене. В района на водопада се намират  четири пещери.
                Наим. – от диал. скакля – „скачаща вода, водопад”.
Интересни факти:  През 1991г. Петър Христов, Георги Чакалски и Ясен Христов правят две независими едно от друго измервания на водопада с най-съвременни алпийски способи с цел уточняване на неговата височина - 141 м, и широчина на водната лента - 20м. Според Пламен  Петков - ръководител на пещерен клуб  ,,Стрешеро” - Враца, височината на водопада е 148 м. С този си ръст Врачанската Скакля си печели славата на най-високия водопад не само в страната, но и на Балканите. 
В България има още един водопад със същото име. Той е  разположен  в Понор планина, над гара Бов и село Заселе,  в близост  до град Своге и в миналото е бил любимо място на народния поет Иван Вазов.
Името на Врачанската Скакля e обвито с легендарен ореол. Местните разказват красива история: в края на турското робство, при един изморителен поход, османската войска преминала през Балкана и замръкнала под водопада. На сутринта, когато златните лъчи на слънцето осветили пенливите и скокливи води, спускащи се от отвесните скали,  смаян от тази невиждана хубост, пашата, предводител на войската, възкликнал: ,,Машала, Скакля!” Напомнила му златната игрива вода за една от жените в неговия харем, която била балканджийка и се казвала Скакля.
В района  на водопада са  останките от средновековното българско средище Патлейна.
В края на август  1872 г. в местността Баира Васил Левски провел заседание с местния Революционен комитет.

Информатори / Автори
Клуб "Роден край", р-тел Иванка Анастасова/Из "Божият мост", Враца, 2012

Истории от Враца - забележителности