Зверино


Дунавско хоро - Змей Горянин


Категория : Вярвания и традиции / песни
photo

Дунавско хоро се вие /Спартак Бутански - в изпълнение на *Змей Горянин*

Той преживя повече от деветдесет години и си отиде от този живот преди време. Всички негови съграждани от Кнежа и многобройните му приятели и почитатели от Врачанския край и страната говорят за Спартак като за един от достойните граждани, оставил незабравими спомени с ярките си следи в живота. Беше човек с елегантна външност и привлекателност, с вродена интелигентност и култура, обичащ хората, неуморим и талантлив композитор и песенник, цигулар и пианист, акордеонист и щедър музикант.
Интересен е животът му. След като завършва Музикалната академия в столицата, София не го съблазни. Беше се докоснал до такива именити личности и колоси в музиката като Петко Стайнов, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев... Върна се в родното си гнездо и цял живот работи и твори в любимата му Кнежа. Под стряхата на читалище "Борба" една след друга се изнизваха годините му. Повече от половин век учи децата и младите на пеене, участва в самодейните състави и музикалните изяви в селата и градовете на този регион. Любителите на статистиките твърдят, че е сътворил повече от три хиляди творби от широкия спектър на музиката. Сам е писал текстовете, защото има дарбата на поет и оригинален стихотворец. Сътвореното от него е събрано и отпечатано в книжките: "Отрова си ти, но сладка за мен", "Тая чаровница, любовта", "През живота с песен", "Славим подвига ви", "Песни от шлагера до кантатата"... И още много други. Мелодични са Спартаковите песни, запети от много хорови състави и от прочутия и популярен за времето Врачански октет - "Песен за едноръкия тръбач", "Балада за Томин мост", "Тревожни антени", "Бащина песен", "Долу ръцете от Виетнам", "Песен за българския космонавт", "Светът сътворен е за ласки", "Бащина песен"... И сред тях най-популярната и значимата -

Дунавско хоро се вие

Дунавско хоро се вие
в Дунавската равнина.
Дунавско хоро се вие
и по Стара планина.
Дунавско хоро се вие
надалече - до Родопа,
Добруджанската Златия -
с нас и тя хорото тропа.

Дунавско хоро се вие
в Дунавската равнина.
Има нещо в таз стихия
чак от стари времена.
Има нещо мило, родно,
дето буйно ни пленява
и България хороводно
цяла лудо залюлява.

Дунавско хоро се вие
в Дунавската равнина.
Ту се вие, ту се скрие
в разцъфтяна долина.
Па се вдигне, па се сниши,
после пъстрота развие...
как стои да го изпишеш,
как в стих да го възпееш.

Припев:

Дунавско хоро се вие
радостно кръвта ни блика
и гордееме се ние,
че земляк ни е бай Дико!


Когато чародейният Дико Илиев чул за първи път изпълнената във Враца песен, радостно възкликнал: "Къде е това Спартаче, да го прегърна и целуна!"

 

Информатори / Автори
Илия Борисив

Истории от Зверино